Isplativost toplotne pumpe

Toplotna pumpa - Investicija koja se uvek isplati

Ulaganje u toplotnu pumpu se uvek isplati, bez obzira na to da li gradite novi objekat ili renovirate stari. Smanjujete svoje izdatke za energiju, povećavate vrednost svog objekta i smanjujete emisiju CO2, na čemu će Vam buduće generacije biti zahvalne.

Sa kvalitetnom toplotnom pumpom, 75% potrošene energije za grejanje objekta i sanitarne vode je besplatno. Ovo znači da će se toplotna pumpa sama otplatiti. Međutim, ne samo to, ukoliko nekada poželite da prodate svoj objekat, sigurno ćete postići veću cenu zahvaljujući ovakvom sistemu grejanja.

Nesigurna buduća situacija na tržištu energenata dodatno pojačava opravdanost investicije u toplotnu pumpu.

Prilikom gradnje novog objekta, postoji mnoštvo važnih odluka koje treba doneti i jedna od njih je zasigurno dobar sistem grejanja. Toplotnom pumpom možete grejati svoj objekat, grejati sanitarnu vodu, hladiti objekat i čak zagrevati vodu u bazenu i time izbeći ulaganja u više različitih sistema za grejanje/hlađenje. Sem toga, mnoge zemlje, pa i naša, imaju određene visoke zahteve po pitanju energetske efikasnosti za nove objekte, a toplotna pumpa u potpunosti zadovoljava te kriterijume.

Uštede koje se ostvaruju korišćenjem toplotne pumpe zavise od veličine objekta, njegove izolacije, načina na koji je izveden sadašnji sistem grejanja i geografskog područja na kojem se objekat nalazi. Toplotna pumpa može biti prilagođena već postojećim sistemima grejanja, kao što su gas, pelet, peći na čvrsta goriva ili električni kotlovi.

Svedoci smo napora da se smanji ljudski uticaj na prirodu,poput emisije ugljen-dioksida, eksploatacije fosilnih goriva, zagađenja vodotokova i sl. Toplotna pumpa je u tom smislu jedno od ’najčistijih’ rešenja, obzirom da je njen uticaj na prirodu gotovo zanemarljiv. Ugradnjom toplotne pumpe doprinosite tome da se ovi napori ostvare.

Ne dozvolimo da naši potomci gledaju na nas kao na sebične pretke koji su potrošili sve što se dalo potrošiti.

„Mi nismo nasledili zemlju od naših predaka, već smo je pozajmili od naših potomaka“ – rekao je indijanski poglavica Bik koji sedi.


Microma sedište i proizvodnja